Pregatirea pentru polish auto
Pregatire, pregatire, pregatire…aceasta este cheia pentru obtinerea de rezultate uimitoare cand vine vorba de ingrijirea masinii prin polish auto. Nu conteaza cat de buna sau scumpa este ceara ta sau cate straturi aplici, nu vei obtine un finisaj perfect daca nu iti pregatesti din timp si in mod corespunzator. Aceasta pregatire corespunzatoare implica doua etape cheie:
- In primul rand, contaminantii duri sunt indepartati cu ajutorul unor materiale mai abrazive, care sunt totusi destul de delicate incat sa nu afecteze vopseaua, ci ii vor lasa suprafata perfect neteda.
- In al doilea rand, defectele care afecteaza substratul vopselei sunt indepartate prin cu ajutorul unui polish auto, care este un termen larg pentru o serie de procese de eliminare sau mascarea defectelor si de a spori luciul de suprafata.
Zgarieturile datorate loviturilor de pietre si impactului cu bordurile din parcare sunt defecte ale caror origine este destul de clara, insa ce putem spune despre urmele de vartej sau pete de apa? Ce sunt si din ce cauza se formeaza? Urmele de vartej sunt sunt modele circulare fine, ce seamana cu panza de paianjen. Ele sunt aproape intotdeauna rezultatul aplicarii unei tehnici de spalare proaste si formarea lor este practic garantata daca se foloseste un aparat de polish auto automat (acele perii rotative nu sunt la fel de fine si delicate precum par).
Cealalta cauza clasica a urmelor de vartej sunt cauzate de buretii traditionali, deoarece acestia nu ofera niciun mijloc de indepartate a murdariei in conditii de siguranta atunci cand masina este spalata. In schimb, particulele de murdarie si mizerie sunt tinute pe burete. si din cauza frictiunii continue. acestea vor crea zgarieturi.
O populara conceptie gresita este ca, deoarece zgarieturile apar intotdeauna in tipare circulare, acestea trebuie, prin urmare, sa fie cauzate din cauza frecarii vopselei in mod circular. Acest lucru nu este adevarat. Motivul pentru care acestea par a fi circulare atunci cand te uiti la ele la soare sau sub orice alta forma de iluminare este faptul ca marginile ascutite ale zgarieturilor fine din vopsea captureaza si reflecta lumina spre exterior, in toate directiile, din acelasi punct central.
Daca te uiti la aceasi suprafata sub o sursa extrem de difuza de lumina, vei descoperi ca de fapt, zgarieturile acelea fine sunt pozitionate in mod aleatoriu si in toate directiile; ele doar par a fi circulare cand sunt privite sub actiunea unor surse se iluminat, datorita motivului explicat mai sus.
Petele de apa se pot forma pe suprafetele vopsite atunci cand apa dura de la robinet este folosita pentru clatirea dupa spalate si apoi masina este lasata sa se usuce in mod natural. Petele insasi contin carbonat de calciu sau calcar, dupa cum este cunoscut popular, si alte saruri obtinute dupa evaporarea apei. In cazul in care aceste pete sunt lasate pe suprafete vopsite pentru o perioada semnificativa de timp, ele se pot intari pana la punctual in care acestea pot devin foarte greu de indepartat, chiar si de catre o masina speciala pentru polish auto.
In cazuri extreme, aceste depuneri pot ataca substraturile, cauzand formarea corodarii. Aceasta se refera la eroziunea chimica a stratului superior de vopsea (adesea acesta fiind un lac transparent). Aceasta coroziune mai poate fi cauzata de efectele corozive ale acizilor organici tari din excrementele pasarilor si a resturilor de insect care raman pe masina. Astfel de contaminanti trebuie sa fie eliminate cat mai repede pentru a reduce riscul agravarii coroziunii.