Casa de curatata de profesionisti

Ghid pentru startul unei firme de curatenie

Extinderea pietei de birouri, insa si lipsa de timp (din pacate, ziua inca mai are doar 24 de ore) a celor ce vor face apel la serviciile unei astfel de afaceri, o firma care face curatenie poate sa se dovedeasca o afacere foarte profitabila pentru aceia ce doresc sa incerce mersul pe drumul antreprenoriatului. Desi, o astfel de activitate pare, la prima vedere, una usor de realizat, aveti nevoie de unele elemente importante ca sa demarati si sa castigati si profit.

Ce aveti nevoie pentru inceperea unei astfel de afaceri

In primul rand, trebuie sa achizitionati diverse utilaje profesionale pentru curatarea spatiilor de birouri si de locuinte. In faza incipienta, atunci cand inca nu exista contracte pentru niste spatii mari, o trusa minimala necesara pentru inceperea unui astfel de business trebuie sa cuprinda:

  • un ergodisc profesional, care sa fie dotat cu o perie de mocheta, una de pardoseala dura, la care se adauga cele 3 pad-uri specifice diferitelor nivele de duritate a pardoselii;
  • aspiratorul pentru spalarea mochetelor;
  • alt aspirator profesional pentru lichide;
  • un aspirator de praf;
  • trusa pentru spalarea geamurilor;
  • o scara de minim 4 m, folosita pentru ajungerea in locurile inalte.

Nu trebuie neglijate nici consumabilele (mopuri, lavete, manusi, bureti industriali ori carucioare multifunctionale etc.)

In alta ordine de idei, trebuie sa angajati niste profesionisti, macar doua persoane, ca sa faceti fata la primele comenzi si trebuie sa cumparati un autovehicul usor, de tip comercial (o dubita), pentru a putea transporta si aparatele de curatenie catre domiciliul clientului, ce presupune sa faceti o investitie maricica, mai ales daca doriti ca dubita respectiva sa fie noua. Bineinteles, puteti opta si pentru varianta unui vehicul second hand ori chiar sa inchiriati una. Pentru varianta dintai, cheltuiti cateva mii de euro, avand in vedere de marca ori numarul de locuri. Daca veti folosi o masina inchiriata, atunci cheltuiala va putea ajunge pe undeva pe la 400-450 de euro in fiecare luna.

Investitia si profitul

O investitie minima pentru o afacere de acest fel ajunge la circa 8 -12.000 de euro estimeaza firmecuratenie.net, aici incluzand atat achizitia dubitei second hand si salariile a macar doi angajati. Recuperarea investitiei se face in circa 2 ani de functionare a firmei, luand in calcul ca marja de profit pentru aceasta afacere va putea varia intre 4-5% si pana la 10%.

Referitor la profit, marja acestuia variaza in jurul a 10%, considerand ca tarifele din piata de curatenie pot varia de la 1 euro per metrul patrat si pana la cativa euro pentru fiecare metru patrat, tarif bazat pe complexitatea serviciului dar si pe industria unde actioneaza clientul. De exemplu, pentru clientii industriilor specifice (farmaceutica, alimentara, mecanica), un tarif perceput poate fi unul cu circa 10-40 % mai ridicat fata de acela pentru o curatenie de mentenanta.

Daca afacerea ce o veti initia in acest domeniu va cunoaste dezvoltare si va genera si fluxurile de numerar stabile, o sa puteti continua investitiile si sa va angajati mai multi oameni, veti putea sa va cumparati sau sa va inchiriati si mai multe dube de transport.