Cum sa previi micsorarea hainelor

Daca ti-ai spalat vreodata tricoul preferat, doar ca sa-l scoti din uscator si sa descoperi ca acum se potriveste copilului tau de 5 ani, ai simtit durerea si regretul de a-ti micsora hainele.

Din pacate, asta se intampla la mii de oameni in fiecare zi. Asa ca astazi vom afla ce provoaca micsorarea hainelor si cum sa prevenim ca aceasta sa se intample in viitor!

De ce unele haine se micsoreaza cand le speli?

Principalul motiv pentru care hainele se micsoreaza atunci cand le speli este continutul lor de material. Lana, inul si bumbacul sunt mai susceptibile la a se micsora (de aceea ar trebui sa citesti intotdeauna etichetele de imbracaminte!)

Alte motive includ excesul de umiditate, caldura si agitarea, conform www.spalatorie-curatatorie-haine.ro.

Continut de fibre – Anumite fibre naturale, cum ar fi lana si bumbacul, sunt mai susceptibile de a se micsora decat altele. Imbracamintea din lana este predispusa la un proces care presupune ca fibrele de lana (care sunt acoperite cu solzi) sa se imbine impreuna atunci cand intra in contact cu caldura si apa.

Umiditate in exces – Fibrele naturale cum ar fi bumbacul, inul si matasea pot fi predispuse la contractie de relaxare. Cand aceste fibre sunt expuse la apa, ele se umfla, determinand micsorarea dimensiunii imbracamintei.

Caldura si agitare – Uneori, combinatia de apa fierbinte si agitarea din masina de spalat si uscator pot provoca contractia de consolidare. Aceste conditii fac ca fibrele, care sunt tesute strans si intinse in timpul procesului de fabricatie, sa elibereze aceasta tensiune si sa revina la forma lor naturala, mai mica si mai scurta.

Cum sa previi micsorarea hainelor

Citeste intotdeauna etichetele

Fiecare imbracaminte vine cu instructiuni de ingrijire pe eticheta. Urmand aceste instructiuni te vei asigura ca imbracamintea nu se va micsora. Daca eticheta scrie doar apa rece sau numai curatare uscata, urmeaza intocmai instructiunile acestora!

Spala-te pe maini

Spalarea mainilor te ajuta sa eviti frecarea si expunerea la caldura prin care majoritatea masinilor de spalat si uscatorului iti pot pune hainele.

Se spala in apa rece

Cea mai mica sansa sa iti micsorezi hainele este atunci cand le speli in apa rece, ne informeaza echipa unei spalatorii si curatatorii de haine Braila. Cu toate acestea, retine ca nu toate spalarile „la rece” sunt la fel! Lana trebuie spalata in apa la 40 de grade – si daca spalarea la rece este mai calda decat atat, ai putea risca sa-ti miscorezi haina.

Utilizeaza un suport de uscare

Agatarea hainelor spre a se usca la aer este mult mai sigura decat uscarea in masina. Economisesti bani, energie electrica si haine!

Cum sa repari imbracamintea micsorata

Daca ti-ai micsorat accidental piesa de imbracaminte preferata, nu dispera. Este posibil sa inversezi dauna trimitand-o la o curatatorie chimica. Curatatoriile chimice au masinile adecvate si setarile de caldura necesare pentru a restabili mai eficient articolele de imbracaminte la starea lor initiala.

Poti incerca sa faci asta si acasa (acesta este un sfat grozav pentru lana). Umple o chiuveta sau cada cu apa calduta, si adauga un capac plin cu sampon pentru copii. Pune haina in apa si las-o sa se inmoaie timp de aproximativ cinci minute. Acest proces relaxeaza fibrele din imbracaminte.

Strange usor hainele pentru a indeparta apa, apoi ruleaz-o intr-un prosop pentru a absorbi orice umiditate suplimentara. Intinde haina pe un prosop proaspat, si remodeleaz-o usor la dimensiunile sale originale, apoi las-o sa se usuce la aer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *